Saturday, 23 April 2011

feedback peserta MEKAR 2011


(gambar oleh Siti Nur Syazwana)



  • Noramira Aminuddin:
"Pertama kali ana melihat tema mekar kali ini dengan berkonsepkan ukhuwwah, masa itu ana hanya fikirkan:

" Owh..hubungan dengan kawan kot..."

Perkara biasa yang selalu disebut oleh mulut dan didengar oleh telinga . Tiada apa-apa yang istimewa. Namun demikian, setelah 2 hari ana mendengar pegisian daripada Dr Ugi dan Hilal Asyraf, ana rasa 'something' yang ana kehilangan selama ni.

Ana dulu hanya fikir satu hal saja iaitu target nak pergi tangkap pelajar-pelajar junior yang masih fresh untuk DF mereka ini. Skop ini sangat sempit dan kecil. Sampai satu saat ana tanya pada diri:

" Aku nak p DF mereka ni hanya kerana aku punya misi atau benar-benar aku ingin berukhuwwah fillah bersama-sama mereka."

Semasa inilah ana sedar bahawa niat ana sudah tidak betul. Apa yang ana nampak sekarang dalam skop ukhuwwah sangat besar. Dalam ukhuwwah kita bercinta. Dalam berukhuwwah kita berjual beli. Dalam berukhuwwah kita saling tolong menolong. Dalam ukhuwwah kita saling berkongsi citra rasa. Dalam berukhuwwah kita sanggup berkorban.

Apa yang ana boleh simpulkan tema Ukhuwwah Mekar tahun ini sangat memberi kesan besar pada cara fikiran ana, niat ana dan tindakan ana. Ukhuwwah itu pada pandangan kasar nampak pahit, tetapi kepahitan itu akan disusuli dengan kemanisan jika kita benar-benar dalam Ukhuwwah fillah.

Allahu'alam"


  • Khairun Sofea Shahrul:
"MEKAR memang unik, tak sama macam program-program lain yang saya pernah pergi.. perkongsian yang bersahaja tidak berat tapi cukup untuk menyentuh hati..ukhwah di kalangan peserta yang berbagai peringkat usia; ada anak2 kecil dan yang lebih berpengalaman tambah menyerikan lagi MEKAR...makanan memang best..pemilihan tempat yang sangat sesuai, tenang dan cukup menggambarkan indahnya bumi Allah ni..beruntunglah bagi setiap mereka yang terpilih untuk menikmati keharuman kuntum MEKAR sesi yang lepas-lepas dan juga yang bakal mendatang =)"


  • Anonymous:
"-alhmdulillah, pertama kali melihat ukhwah daripada sudut yg sungguh berbeza. syukur pada Allah sbb beri keizinan utk hadir di program ini.
-pglibatan generasi2 yang berbeza (kanak2, undergrad, postgrad, mcik2, pcik2) memberi ruang utk sy belajar byk perkara, dgn pglaman2 org2 yg lebih senior. alhmdulillah.
-rasa rugi kwn2 lain tak datang
-lari seketika daripada tekanan study/kerja dan datang dgn niat utk mengisi jiwa yg kosong, alhmdulillah terisi juga dan memotivasi utk diri ini berusaha dgn lebih lagi! dan belajar utk menyayangi org lain hnya kerana Allah."




Friday, 15 April 2011



Video Mekar 2011 dalam kenangan..




video

Tuesday, 29 March 2011

Perkongsian Online : Musibah Sebenar


Assalamualaikum wbt

"Tidak akan berlaku sesuatu perkara itu melainkan dengan izin Allah SWT.

Akan terhindar kita daripada sesuatu perkara itu juga dengan izin Allah SWT."
...

Saatku melihat dunia dipenuhi dengan peringatan-peringatan besar daripada Sang Pencipta,

Ternyata masih ramai yang terlupa penyebab dihantar peringatan sedemikian rupa..

Dan ramai juga yang tersalah tafsir apakah musibah sebenar yang sepatutnya mereka utamakan..

Kerana boleh jadi suatu perkara yang kita senangi itu, adalah suatu musibah yang membinasakan.

"Musibah yang sebenarnya adalah musibah yang menimpa deen(agama) kita"-Mustafa Masyur

*****************************

Light of Faith kembali lagi dengan Perkongsian Online!

InsyaAllah kali ini, mari sama-sama kita bermuhasabah dengan merenung musibah yang berlaku, juga mengetahui musibah apakah sebenarnya yang paling membahayakan.

Tarikh: 29 Mac 2011 (Selasa)

Masa: 8.00malam - 10.00malam(waktu UK)
3.00 pagi, Rabu (Malaysia)

Penyampai: Bro Jo

Medium : Paltalk (Sila add ID perkongsian_online)

Anda semua dijemput hadir, tidak kira di mana anda berada kerana liputan kami boleh di 'access' dari seluruh dunia!

Anda bolehkan men'download' Paltalk jika masih belum mempunyai application ini.

Bagi yang mempunyai masalah untuk mengakses paltalk boleh menggunakan 'paltalk express' di link berikut :
http://www.paltalk.com/express/

Atau boleh dengar melalui saluran ustream Nur Ramadhan :
http://www.ustream.tv/channel/nur-ramadhan

Atau jika masih mempunyai masalah boleh add Skype : perkongsian_online
*Sebarang pertanyaan boleh diajukan kepada perkongsian_online@yahoo.com

::Moga Allah permudahkan pertemuan kita.Jumpa di sana!::

Thursday, 24 March 2011

POA : Child health and Development : Myths, misconceptions and holistic approach



Buat julung-julung kalinya, Light Of Faith membawakan kepada anda Forum Muslimah secara online. Forum kali ini datang dengan tajuk :

"Child health and Development : Myths, misconceptions and holistic approach"

Ahli panel forum:
1. Dr. Zainab Kassim (Paediatrician with special interest in neonatology )
2. Dr Siti Fazilah Ishak (Community Paediatrician with special interest in child development )
3. Dr Burhanuddin Busu (Orthopaediac surgeon with special interest in paediatric orthopaedic)

Berikut adalah maklumat forum :

Tarikh : 26 MAC 2011 (SABTU)

Masa : 2.00-4.00 p.m (UK) / 10.00 p.m (Msia)
10.00 a.m (New York)/ 12.00a.m,SUN (Brisbane) / 3.00 a.m , SUN (Auckland) / 1.00a.m, SUN (Melbourne) / 11.00p.m (Seoul) / 3.00 p.m (Prague) / 4.00p.m (Cairo)/4.00 p.m (Jordan)

Medium : Paltak (add perkongsian_online)


Boleh download paltalk di sini : www.paltalk.com

Forum boleh juga diikuti melalui saluran ustrean Nur Ramadhan.

Semua muslimat di jemput hadir .Ayuh sama-sama kita memeriahkan forum ini. Jumpa di sana ^_^

Tuesday, 8 March 2011

Official Video MEKAR 2011

MEKAR 2011 OFFICIAL VIDEO

JOM RAMAI-RAMAI!


Sertai Mesra Kembara (MEKAR) anjuran Light of Faith pada 1-3 April 2011 di Beaumanor Park, Loughborough. Bertemakan 'BERUKHUWAH SAMPAI KE SYURGA'.

Banyak aktiviti menarik insyaAllah yang akan membuatkan kita lebih memahami makna sebenar ukhuwah.Juga menguji sejauh mana 'ketelusan' ukhuwah kita.


Yuran: GBP 35
Tarikh tutup pendaftaran: 13 Mac
Pendaftaran online: sila klik pada link di bawah~

https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dGN3TlZ6Z2Q0NEVuWXRpLUJFeXJK...

Sebarang pertanyaan boleh hubungi:

email: perkongsian_online@yahoo.com
muslimin: Lutfi 07407241553
muslimat: Syahidah 07586658177

terbuka buat semua ^^


ayuh MEKARkan semangat ukhuwah kita!


video

Saturday, 26 February 2011

Friday, 25 February 2011

Mekar 2011




Program: Mekar
Anjuran: Light of Faith ( http://lightoffaith1924.blogspot.com/ )
Tarikh: 1-3 April 2011
Yuran: GBP 35
Tarikh tutup pendaftaran: 13 Mac 2011
Pendaftaran online:
https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dGN3TlZ6Z2Q0NEVuWXRpLUJFeXJKU1E6MQ

Kenali dua tetamu jemputan kita:

Dr Ugi Suharto: Lahir di Indonesia dan kemudian menyambung pengajian di Malaysia (IIUM).Dianugerahkan dengan gelaran pangkat Ph.D dalam bidang Islamic Civilization (majoring in Islamic Economics) pada tahun 2000 di International Institute of Islamic Thought and Civilization (Istac).

"Para ulama, cendikiawan Muslim, dan para sarjana Islam mesti meluruskan barisan menyatukan misi dan visi untuk Islam, baru ekonomi Islam akan bisa maju. Kita mesti saling bantu membantu dalam hal yang kita sepakati, dan saling memaafkan dalam hal-hal yang tidak kita sepakati." Dr.Ugi Suharto

Hilal Asyraf: Merupakan pelajar dalam bidang Usuluddin di University of Yarmouk, Irbid, Jordan daripada 2008-sekarang. Salah seorang penulis blog langitilahi.com dengan tagline nya 'Mari Menjadi Hamba'.Terkenal dengan penulisan yang banyak berkisar tentang kebergantungan hamba terhadap Tuhan dan juga ukhuwah yang berpaksikan iman.Juga banyak menulis buku/novel tarbiah rohani.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi:

email: perkongsian_online@yahoo.com
contact muslimin: Lutfi 07407241553
contact muslimat: Syahidah 07586658177

Wednesday, 23 February 2011

MEKAR 2011 video teaser

Sunday, 20 February 2011

Mekar--> 1st -3rd of April 2011


mari kita bersama-sama memeriahkan lagi MEKAR pada tahun ini.
~bersama merebut keredhaan-Nya (^_^)~

Friday, 18 February 2011

MEKAR 2011... a teaser...


Nantikan kedatangannya April ini….


Wednesday, 16 February 2011

PO: Iktibar Peranan PEMUDA : menelusuri peristiwa Tunisia, Mesir dan Indonesia.


Baru-baru ini kita digemparkan dengan revolusi di Mesir. Sebelum itu perkara yang sama berlaku di Tunisia dan Indonesia. Apa yang pasti , terjadinya hal ini adalah kerana dibelakangnya ada para pemuda yang bangkit menuntut hak-hak mereka.

Sebagai pemuda/pemudi Deen, apa peranan kita pasca kejadian ini?

Muda bukan sebarang muda,

Semangat mereka bisa menggoncang dunia!

Buat julung-julung kalinya, Light of Faith, dengan gabungan Nur Ramadhan serta I Luv Warwick membawakan kepada anda :

IKTIBAR PERANAN PEMUDA : MENELUSURI PERISTIWA TUNISIA, MESIR DAN INDONESIA.


Disampaikan oleh :
Akhi Khairul Arifin Mohd Munir & Akhi Ahmad Johari Mohamad

Tarikh : 17 FEBRUARI 2011 (24 RABIULAWWAL 1432H)

Hari : KHAMIS

Masa : 8.30 MALAM (UK dan EiRE)

(room paltalk akan dibuka 20 minit sebelum bemula)

Tukaran masa:

-------------------

United Kingdom - 8:30 malam

Europe - 9:30 malam

Mesir/ TT - 10:30 malam

Malaysia - 4:30 pagi

US Central - 2:30 petang


Medium:
Paltalk : add perkongsian_online (boleh download paltalk di sini )


ATAU


Dengar terus melalui ustream


ustream : www.ustream.tv/channel/nur-ramadhan
(Saluran Ustream NR akan dibuka sejak jam 7:00 malam)

Ayuh syabab dan fatayat!




Monday, 7 February 2011

Nilai hidup : Apa pilihan kita?


Bahagia atau derita? Kita pilih.


Di suatu petang yang damai, aku dan adikku sedang duduk-duduk di ruang tamu. Uwais, adikku yang baru menginjak umur 9 tahun sedang leka menonton kartun kegemarannya di televisyen. Aku pula sibuk membelek-belek Novel Sejarah Islam yang baru dibeli pagi itu. Sedang aku leka membaca, tiba Uwais menyapaku.

“Abang Sufi, kenapa orang tu menangis macam itu? Teruknya dia menangis.” Aku memandang ke arah yang ditunjuk Uwais. Di skrin televisyen. Jelas terpapar iklan seorang gadis menangis dan jatuh terduduk kerana gagal terpilih dalam salah satu rancangan realiti televisyen.

“Ohh perempuan tu tak dapat masuk pertandingan tu. Dia nangis la.” Aku hanya menjelas ringkas.

“Ohh.” Uwais angguk-angguk.

“Pertandingan apa tu?” Dia menyambung lagi.

“Pertandingan jadi pelakon, abang rasa.”

“Tapi kenapa tidak dapat masuk berlakon pun nak menangis macam tu. Macam budak-budak aje.” Aku tertarik dengan kata-kata Uwais. Aku memberikan lebih tumpuan padanya.

“Sebab dia meletakkan nilai hidup dia pada lakonan. Populariti. Apabila dia gagal mencapai nilai yang dia tetapkan, maka dia akan kecewa dan sedih.” Aku menjelaskan semampu yang boleh. Aku tidak pasti sama ada budak darjah 3 sepertinya mampu faham atau tidak.

“Nilai tu macam mana abang? Tak faham la.” Dahi Uwais sudah mula berkerut-kerut. Aku hanya tersengih melihat riak wajahnya.

“Ok macam ini. Contohnya macam ni. Dulu Uwais pernah cerita kat abang kan, ada kawan Uwais yang kat hujung jalan tu nangis-nangis tak nak pergi sekolah sebab pensil yang dia suka hilang. Kalau Uwais jadi dia, pensil Uwais yang paling Uwais suka hilang, Uwais pergi sekolah tak?” Aku sengaja mencuba nasib memberi contoh yang agak mudah difahaminya.

“Pergi kot. Tapi Uwais akan sedih juga la. Tapi takde la sampai tak pergi sekolah.” Uwais menjawap dengan baik. Aku senyum.

“Kenapa?” Sekali lagi akau cuba memancing jawapan

“Sebab hilang pensel je. Benda kecik. Tak akan itu pun tak nak pergi sekolah. Lain la kalau hilang kasut sekolah ke. Uwais dah takde kasut lain. Hehehehe. “ Uwais tergelak. Aku juga begitu.

“Hah, macam tu la jugak dengan orang besar. Diorang rasa benda yang diorang suka itu adalah segala-galanya dalam hidup diorang, sedangkan kita rasa macam tak ada apa pun. Benda kecil aje. Sebab itu kita kena tahu apa yang kita nak kejar di dunia ini Kita hidup untuk apa? Err.. Uwais faham ke apa abang cakap ini?”

“Oh, fahamlah sikit. Abang, cerita kartun nak mula dah. Uwais nak sambung tengok cerita.” Uwais kembali berbaring di hadapan televisyen dan meneruskan aktivitinya sebentar tadi. Aku hanya tersenyum. Kadang-kadang nasihat atau teguran dari Allah itu datang secara tidak langsung daripada adik-adik kita. Subhanallah.

***

Beginilah sahabat-sahabatku sekalian. Manusia itu akan cenderung mengejar apa yang dicintainya. Jika populariti yang dikejar, maka segala kudratnya, usahanya malah hartanya akan dikorbankan kearah pencapaian itu. Jika harta yang dikejar, begitu jugalah ceritanya. Berbagai-bagai jalan dan pengorbanan akan dilakukan untuk menjadi kaya. Itu tidak termasuk lagi ada diantara kita yang meletak nilai kecantikan, kemahsyuran, hiburan dan seupamanya sebagai matlamat hidup. Tidak hairanlah manusia akan kecewa dan sedih yang terlampau apabila nilai yang diletakkannya itu gagal diperoleh di dalam hidup ini.

Sahabat-sahabatku, jangan kita lupa, dalam keasyikan manusia mengejar nilai duniawi, masih ada segolongan manusia yang amat sedikit setia mengejar nilai ukhrawi. Golongan inilah yang kita hajati untuk masuk kedalamnya. Apabila kita meletakkan nilai hidup kita pada sesuatu perkara yang sangat besar, maka apa juga perkara kecil yang menyekat perjalanan kea rah pencapaian matlamat akhir itu tidak mampu mengoyahkan jiwa.

Cuba kita bayangkan seorang pelajar lulusan luar negara, menangis teresak-esak apabila mengenangkan pasukan bola sepak yang diminatinya kalah. Atau marah apabila juri tidak adil mengadili penyanyi kesukaannya di pertandingan-pertandingan nyanyian. Alangkah rendahnya nilai air mata kita, teman. Menangisi sesuatu yang sangat kecil. Nampaknya ilmu daripada Institusi terkemuka tidak mampu membuatkan kita meletak nilai hidup pada taraf yang lebih tinggi.

Atau jika mahu contoh yang tragis, remaja yang membunuh diri kerana putus cinta, atau gagal dalam peperiksaan! Rendahnya nilai hidupmu wahai manusia!

Ini hanya contoh sahaja. Kita sendirilah yang lebih tahu, setinggi mana kita meletakkan nilai hidup kita. Jika kita menyelongkar kembali lembaran sejarah Rasulullah SAW dan para sahabat, kita dapat melihat dan mengambil banyak contoh-contoh terkait nilai hidup yang tinggi.

Rasulullah SAW sendiri, apabila dipujuk oleh bapa saudaranya untuk meninggalkan Deen ini, baginda tetap tsabat hingga walaupun sekiranya bulan dan matahari diletakkan di kedua belah tangan baginda, tidak sesekali baginda akan meninggalkan urusan Deen ini. Kerana apa? Kerana baginda ada perkara yang lebih besar untuk dicapai. Keredhaan Allah dan penyebaran Islam yang lebih luas.

Atau mungkin kita boleh merungkai kisah Mus’ab B Umair. Terpaksa berhadapan dengan ibunya yang masih kafir. Malah diugut oleh ibu sendiri , ibunya akan membunuh diri jika Mus’ab tidak kembali kepada agama nenek moyang. Tahukah kita apa yang dijawap oleh Mus’ab?

“Wahai ibu. Sekiranya ibu ada seratus nyawa dan nyawamu keluar satu persatu, aku tetap tidak akan berganjak daripada agama ini.”

Subhanallah.

Inilah nilai hidup yang tinggi yang diletakkan oleh para generasi awal.

Kita bagaimana?

Ayuh sama-sama meninggikan nilai hidup kita.

Wallahualam.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes