Monday, 7 February 2011

Nilai hidup : Apa pilihan kita?


Bahagia atau derita? Kita pilih.


Di suatu petang yang damai, aku dan adikku sedang duduk-duduk di ruang tamu. Uwais, adikku yang baru menginjak umur 9 tahun sedang leka menonton kartun kegemarannya di televisyen. Aku pula sibuk membelek-belek Novel Sejarah Islam yang baru dibeli pagi itu. Sedang aku leka membaca, tiba Uwais menyapaku.

“Abang Sufi, kenapa orang tu menangis macam itu? Teruknya dia menangis.” Aku memandang ke arah yang ditunjuk Uwais. Di skrin televisyen. Jelas terpapar iklan seorang gadis menangis dan jatuh terduduk kerana gagal terpilih dalam salah satu rancangan realiti televisyen.

“Ohh perempuan tu tak dapat masuk pertandingan tu. Dia nangis la.” Aku hanya menjelas ringkas.

“Ohh.” Uwais angguk-angguk.

“Pertandingan apa tu?” Dia menyambung lagi.

“Pertandingan jadi pelakon, abang rasa.”

“Tapi kenapa tidak dapat masuk berlakon pun nak menangis macam tu. Macam budak-budak aje.” Aku tertarik dengan kata-kata Uwais. Aku memberikan lebih tumpuan padanya.

“Sebab dia meletakkan nilai hidup dia pada lakonan. Populariti. Apabila dia gagal mencapai nilai yang dia tetapkan, maka dia akan kecewa dan sedih.” Aku menjelaskan semampu yang boleh. Aku tidak pasti sama ada budak darjah 3 sepertinya mampu faham atau tidak.

“Nilai tu macam mana abang? Tak faham la.” Dahi Uwais sudah mula berkerut-kerut. Aku hanya tersengih melihat riak wajahnya.

“Ok macam ini. Contohnya macam ni. Dulu Uwais pernah cerita kat abang kan, ada kawan Uwais yang kat hujung jalan tu nangis-nangis tak nak pergi sekolah sebab pensil yang dia suka hilang. Kalau Uwais jadi dia, pensil Uwais yang paling Uwais suka hilang, Uwais pergi sekolah tak?” Aku sengaja mencuba nasib memberi contoh yang agak mudah difahaminya.

“Pergi kot. Tapi Uwais akan sedih juga la. Tapi takde la sampai tak pergi sekolah.” Uwais menjawap dengan baik. Aku senyum.

“Kenapa?” Sekali lagi akau cuba memancing jawapan

“Sebab hilang pensel je. Benda kecik. Tak akan itu pun tak nak pergi sekolah. Lain la kalau hilang kasut sekolah ke. Uwais dah takde kasut lain. Hehehehe. “ Uwais tergelak. Aku juga begitu.

“Hah, macam tu la jugak dengan orang besar. Diorang rasa benda yang diorang suka itu adalah segala-galanya dalam hidup diorang, sedangkan kita rasa macam tak ada apa pun. Benda kecil aje. Sebab itu kita kena tahu apa yang kita nak kejar di dunia ini Kita hidup untuk apa? Err.. Uwais faham ke apa abang cakap ini?”

“Oh, fahamlah sikit. Abang, cerita kartun nak mula dah. Uwais nak sambung tengok cerita.” Uwais kembali berbaring di hadapan televisyen dan meneruskan aktivitinya sebentar tadi. Aku hanya tersenyum. Kadang-kadang nasihat atau teguran dari Allah itu datang secara tidak langsung daripada adik-adik kita. Subhanallah.

***

Beginilah sahabat-sahabatku sekalian. Manusia itu akan cenderung mengejar apa yang dicintainya. Jika populariti yang dikejar, maka segala kudratnya, usahanya malah hartanya akan dikorbankan kearah pencapaian itu. Jika harta yang dikejar, begitu jugalah ceritanya. Berbagai-bagai jalan dan pengorbanan akan dilakukan untuk menjadi kaya. Itu tidak termasuk lagi ada diantara kita yang meletak nilai kecantikan, kemahsyuran, hiburan dan seupamanya sebagai matlamat hidup. Tidak hairanlah manusia akan kecewa dan sedih yang terlampau apabila nilai yang diletakkannya itu gagal diperoleh di dalam hidup ini.

Sahabat-sahabatku, jangan kita lupa, dalam keasyikan manusia mengejar nilai duniawi, masih ada segolongan manusia yang amat sedikit setia mengejar nilai ukhrawi. Golongan inilah yang kita hajati untuk masuk kedalamnya. Apabila kita meletakkan nilai hidup kita pada sesuatu perkara yang sangat besar, maka apa juga perkara kecil yang menyekat perjalanan kea rah pencapaian matlamat akhir itu tidak mampu mengoyahkan jiwa.

Cuba kita bayangkan seorang pelajar lulusan luar negara, menangis teresak-esak apabila mengenangkan pasukan bola sepak yang diminatinya kalah. Atau marah apabila juri tidak adil mengadili penyanyi kesukaannya di pertandingan-pertandingan nyanyian. Alangkah rendahnya nilai air mata kita, teman. Menangisi sesuatu yang sangat kecil. Nampaknya ilmu daripada Institusi terkemuka tidak mampu membuatkan kita meletak nilai hidup pada taraf yang lebih tinggi.

Atau jika mahu contoh yang tragis, remaja yang membunuh diri kerana putus cinta, atau gagal dalam peperiksaan! Rendahnya nilai hidupmu wahai manusia!

Ini hanya contoh sahaja. Kita sendirilah yang lebih tahu, setinggi mana kita meletakkan nilai hidup kita. Jika kita menyelongkar kembali lembaran sejarah Rasulullah SAW dan para sahabat, kita dapat melihat dan mengambil banyak contoh-contoh terkait nilai hidup yang tinggi.

Rasulullah SAW sendiri, apabila dipujuk oleh bapa saudaranya untuk meninggalkan Deen ini, baginda tetap tsabat hingga walaupun sekiranya bulan dan matahari diletakkan di kedua belah tangan baginda, tidak sesekali baginda akan meninggalkan urusan Deen ini. Kerana apa? Kerana baginda ada perkara yang lebih besar untuk dicapai. Keredhaan Allah dan penyebaran Islam yang lebih luas.

Atau mungkin kita boleh merungkai kisah Mus’ab B Umair. Terpaksa berhadapan dengan ibunya yang masih kafir. Malah diugut oleh ibu sendiri , ibunya akan membunuh diri jika Mus’ab tidak kembali kepada agama nenek moyang. Tahukah kita apa yang dijawap oleh Mus’ab?

“Wahai ibu. Sekiranya ibu ada seratus nyawa dan nyawamu keluar satu persatu, aku tetap tidak akan berganjak daripada agama ini.”

Subhanallah.

Inilah nilai hidup yang tinggi yang diletakkan oleh para generasi awal.

Kita bagaimana?

Ayuh sama-sama meninggikan nilai hidup kita.

Wallahualam.

0 comments:

Post a Comment

Ayuh sama-sama berkongsi :)

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes