Wednesday, 28 April 2010

MEKAR 2010: Corat Coret Rindu dari Seorang Peserta

Rasanya, dah ada dua ‘entry’ yang meluah rasa jiwa tentang MESRA KEMBARA 2010: Torquay, Devon. Tapi kali ini, Bunga juga mahu mencoret..mungkin juga isinya sama..yang pasti caranya berbeza..yeaayy!


Sungai di CP 'Kembara Anak-anak kita'


=..MENCARI CINTA..=

Sangat tepatlah tema kali ini “Mesra Kembara Mencari Cinta” dengan pengisian di dalamnya.. kerana Bunga amat pasti, setiap jasad yang hadir kali ini dipenuhi dengan jiwa-jiwa penuh rasa cinta saat menjelang pengakhiran program ! Benar kan??

Bergambar di CP 1 'Kembara Kita'


=CINTA KAN ALLAH..SELAMANYA BAHAGIA=

Bagaimana mahu dipupuk kecintaan terhadap Illah yang satu itu andai tidak mengenaliNya dan mengakui kekuasaanNya?
Dan inilah peluang terbaik..MEKAR menjadi antara platform effektif untuk mengenal Allah dan isi ciptaanNya!
Dengan baraan semangat mahu mengenal Pencipta Cinta, para peserta bersama-sama membelah bumi Devon..melihat luas langit biru, memandang hijau segar pohonan kayu, mendengar tenang desir ombak laut..
Aduhai..jujurnya, kecintaan Bunga pada Sang Pencipta Cinta ini meningkat ganda! Rasa bahagia dalam jiwa..bahagia yang benar-benar membahagiakan! Anda pula..terasa yang sama kah?

“Sesungguhnya pada penciptaan langit dan bumi, penggantian malam dan siang, kapal yang belayar di laut dnegan (muatan) yang bermanfaat bagi manusia, apa yang diturunkan Allah dari langit berupa air, lalu dengan itu dihidupkanNya bumi setelah mati (kering), dan Dia tebarkan di dalamnya bermacam-macam binatang, dan perkisaran angin dan awan yang dikendalikan antara langit dan bumi (semua itu) sungguh, merupakan tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi orang-orang yang mengerti”.
[Al-Baqarah:164]

Hey..Allah izin kita lalui semua itu sepanjang 4 hari 3 malam meMEKARkan cinta di jiwa! SubhanaAllah!!

Kita dapat lihat terang mentari siang dan gelap langit malam..kita dapat lihat kapal-kapal sewaktu di Blackpools Sand dan di Berry Head..kita dapat lihat kuntuman indah bungaan kecil dan segar hijau tumbuhan di National Park Dartmoor ..dan ada masa kita diraikan dengan titisan hujan rahmat Allah!

Apa lagi yang mahu kita nafikan? Itulah nikmat kurniaan Allah pada hamba-hambaNya..kerana apa? Kerana Allah mencintai ciptaanNya..dan pemberianNya itulah bukti cinta Dia pada kita! Kita pula..adakah benar kita mencintai Allah?

“Hah..kalau cinta, mana buktinya??”

Soalan klise ni..tapi andai kita ditanya bukti kecintaan kita pada Allah..bagaimana jawapan kita agaknya ya??

Jawapan Bunga:

Jika benar kita cinta Dia, Dia perlu dijadikan keutamaan dalam setiap perkara..dan Dia menjadi matlamat utama kita!

Jika benar kita cinta Dia.. kita perlu mencintai Rasullah sepenuhnya..dan sunnah dan amalan Baginda menjadi amalan kita..kerana mencintai Rasullah tanda kita mencintai Dia!

Jika benar kita cinta Dia, sudah pasti kita akan terus dan terus mempertingkat ibadah dan amal soleh..sebagai tanda ketundukan kita pada kekuasaanNya!

Jika benar kita cinta Dia, pasti sahaja kita mensyukuri segala pemberianNya..bukan hanya dengan lafaz kata tetapi juga dengan perbuatan kita!

Banyak lagi jawapan yang ada..dan ia menjadi cara kita menterjemah cinta kita pada Dia.
..dan jawapan anda..bagaimana pula? Punya persamaan dan pertambahan kah?

Solat Jemaah di BlackPool Sandbeach, Dartmoth


=CINTA MANUSIA..MOGA ALLAH REDHA=

Teringat ayat yang selalu dikongsikan oleh teman-teman jiwa Bunga..

“Jiwa mukmin..selalu merindui untuk duduk dalam suasana iman dan ukhwah”

Lihat..betapa jiwa mukmin hebat itu merindui rasa kebersamaan..mahu bersama dalam berbicara..mahu bersama dalam tangis tawa..mahu bersama dalam usaha untuk ke syurga Allah!
Dan Allah mengizinkan kita merasai nikmat ukhwah dan kebersamaan ini dalam MEKAR 2010..

..si isteri terasa amat dekat dan semakin dekat dengan suaminya (hihi..ini berdasarkan pengalaman Bunga yang duduk di dalam caravan ibu-ibu..hoho)

..si anak pula mengambil peluang bermanjaan dengan ummi abi..merasa belai kasih keduanya..(aiisshh..jeles betul rasanya..huhu)

..dan pastinya, inilah masa untuk membina dan mengukuhkan tali ukhwah dan rasa cinta yang ada pada teman-teman..dengan satu matlamat..untuk peroleh redha Allah!

Lambaian kasih mereka..


Teringat pula pada bicara Imam Hasan Al-Banna..

“Yang saya maksudkan dengan ukhuwah ialah hati dan jiwa yang terikat dengan ikatan aqidah..”

..dan insyaAllah, yang mengikat hati-hati kita ini adalah dasar keimanan yang sama..insyaAllah..semoga bertambah kukuh dan kemas tali ikatan itu..


=KONKLUSI: MARI MEKARKAN CINTA YANG ADA!=

“Akan ada tujuh golongan yang dinaungi oleh Allah pada hari tiada naungan melainkan naungan-Nya…. Dua lelaki yang berkasih sayang, bertemu dan berpisah hanya kerana Allah SWT”
[Hadith Riwayat Bukhari]

Bertemunya kita kerana Allah..dan berpisahnya kita juga kerana Allah...berakhirnya program MEKAR tidak pernah memberi noktah pada usaha menyemai cinta yang sudah terbina ini..cinta pada Allah..cinta pada alam..cinta pada saudara seagama.
..ianya sudah ada..dan kita perlu jaga ia!

Titipkan doa pada Allah..agar hati-hati kita ini ditetapkan terus dan terus pada jalanNya..pohonlah pada Allah agar tidak dilalaikan dengan goda dunia sehingga terlupa matlamat utama [redha Allah].

Ahli Keluarga Mekar 2010


MEKAR 2010 telah berjaya (ini yang Bunga rasa):

..menambah rasa cinta kita pada Pencipta Cinta..

..menambah erat jaringan ukhwah..sama ada yang sudah lama dikenali mahupun yang baru sahaja berkenalan..


Jadi..seruan Bunga pada diri sendiri dan pada yang membaca..

AYUH! MARI MEKARKAN CINTA YANG ADA INI!

..tunggu apa lagi??


Ya Allah... kurniakanlah kefahaman...kejelasan..keyakinan.. kepintaran..kekuatan serta ketenangan jiwa kepada teman-temanku ini... ya Allah.. Limpahkanlah rahmat dan cintaMu kepada teman-temanku ini... jangan Kau sempitkan mereka dengan belenggu masalah.. jangan Kau hukum dia kerana kekurangan dan kelemahan yang ada dalam dirinya...permudahkanlah urusan teman-temanku ini ya Allah... ya Allah... tempatkan teman-temanku ini d kalangan kekasih-kekasihMu.. tinggikan darjat teman-temanku ini dalam ketaqwaan..keimanan.. redhailah teman-temanku ini di dunia dan akhirat kerana aku amat mengasihi teman-temanku ini.... Demi Tuhan sekalian alam.. teman-temanku ini telah mmberikan ketenangan..kegembiraan kepadaku... Engkau satukanlah hati-hati kami ya Allah...

p/s: tak sabar menanti SEGAR [Summer Gathering] pula..harap-harap dapat la ‘join’ lagi..huhu [insyaAllah..]-Seri Bunga-
Plymouth, England

0 comments:

Post a Comment

Ayuh sama-sama berkongsi :)

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes